Projecte Plastilina, anima’t a formar part!
by on juny 2, 2015 in Projectes teatrals

El passat dijous 4 de juny, Joan Nave, director d’Esclafit Teatre, va presentar el PrP (Projecte Plastilina) en les “Jornades d’Ensenyament i ús del valencià als centres educatius” que es van celebrar, novament, a la Facultat d’Educació de la Universitat d’Alacant.

Projecte-Plastilina-Curs-Sociolingüística-La-Nucia_UA_Nov-2014

Aquestes Jornades, que ja van per la 5a edició, es consoliden com un punt d’encontre per a la innovació pedagògica en el marc de l’escola actual. Els ponents provenien tant de l’educació primària com de la secundària. La conferència inaugural la va fer Juli Palou Sangrà, professor de la Universitat de Barcelona, que va fer un anàlisi del punt d’enfocament on s’ha de situar l’escola actual sota el títol “Ensenyar llengües per a usar-les”.

Nosaltres vam tenir l’oportunitat d’explicar Què és el PrP (Projecte Plastilina) i com el duem a terme en els centres educatius.

El PrP és una experiència docent que busca acostar el teatre a l’alumnat.

Ens centrem en alumnes de 1r i 2n de Batxillerat. De fet, s’articula en el context de l’assignatura de Valencià: llengua i literatura, i, si escau, en el marc de l’acció tutorial que es fa en l’educació secundària. Consisteix que dos actors i una professora acompanyen l’alumnat durant 4 sessions per a fer, en el quart dia de treball al centre, una lectura dramatitzada d’una obra de teatre actual.

La proposta naix durant el mes de Maig, arran de la profunda impressió que ens va causar la lectura de l’obra de teatre Plastilina (Barcelona, Ed. 62, 2008), de Marta Buchaca.

L’obra disposa els escenaris previs i posteriors a un crim real perpetuat per 3 jóvens a Barcelona l’any 2005 http://www.elmundo.es/elmundo/2005/12/19/sociedad/1135017132.html i que tots recordem. Tres jóvens de classe mitjana entren, una nit de fred, a un caixer automàtic i colpegen i insulten una dona indigent, Soledad Martínez, de 51 anys. En un moment concret, un d’ells, ix del caixer i al cap d’un temps breu torna amb un bidó de dissolvent que havia trobat en una obra, arruixa la víctima i li bota foc. La dona va morir al cap de poc temps a l’hospital.

L’obra Plastilina enfronta l’alumnat adolescent amb una realitat concreta i dura: 3 xics de la seua edat maten cruelment una dona.

El teatre permet que, a partir de l’experiència d’uns altres, l’alumnat adolescent analitze les causes d’eixe assassinat. A partir del teatre es pot reflexionar sobre les causes.

Els objectius d’aquesta experiència teatral en educació són diversos.

En primer lloc, promoure el gust per la lectura d’obres teatrals entre l’alumnat de Batxillerat. A més, gràcies al fet que les sessions alternen el treball textual amb dinàmiques d’expressió corporal i de desinhibició, idònies en el context educatiu, es fomenten, també, les habilitats comunicatives. En aquest sentit, el grup de 16 alumnes voluntaris que van formar part del PrP van posar en valor, en els seues valoracions anònimes posteriors, el fet d’haver compartit una experiència enriquidora amb companys amb qui no tenien quasi relació. Quan es treballa l’art des de la perspectiva del joc expressiu, les persones (en aquest cas, l’alumnat) sempre es troben des d’un altre punt, sovint, més enriquidor. La cohesió del grup va estar assegurada des del primer dia. Per últim, també pretenem fomentar l’esperit crític entre l’alumnat ja que el professorat podrà treballar aspectes transversals de secundària a través de l’anàlisi dels fets de l’obra, tot vinculant-ho, també, al treball de llengua i literatura.

 

El nostre projecte enguany s’ha dut a terme en l’IES Immaculada d’Alacant i ha sigut presentat en dos espais més: al XXVII Curs de Sociolingüística de la Nucia (UA) i en el II Simposi de Literatura i Ensenyament (UA). Estem molt satisfets del resultat (quasi pletòrics). Esperem que el curs vinent es puga realitzar en diversos centres educatius i que tinguem la possibilitat de continuar construint vincles entre el teatre, els instituts de secundària i la innovació pedagògica.

 

 

 

 

Deixa un comentari


*

2014 JamSession © All rights reserved.
error: Content is protected !!